Kış aylarına girmek üzere olduğumuz şu günlerde, birçoğumuz hem soğuk havalarda içimizi ısıtacak hem de bakterilere ve virüslere karşı direncimizi artıracak bitki çaylarının tariflerini araştırmaya başladık. Hastalık kapımızı çalmadan önlemimizi alalım, şifalı bitki çayları içerek kendimizi koruyalım diyorsanız, birbirinden faydalı ve lezzetli bu çayları sizler için listeledik.
Ihlamur
Bitki çayı dendiğinde akla ilk gelen ve annelerimizin biz küçükken sık sık hazırladığı içeceklerin başında yer alan ıhlamur, faydaları en çok bilinen bitkilerden bir tanesidir. Sıklıkla tercih edilen bitki çaylarından biri olan ve hemen herkes tarafından sevilen ıhlamur; soğuk algınlığı, nezle, öksürük gibi yaygın kış hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca burun tıkanıklığını açmak için de ıhlamur çayının buharından faydalanabilirsiniz.
Nane Limon
Belki tam olarak bitki çayı kategorisine girmiyor, ancak olumlu etkileri yıllardır bilinen bir içecek olan nane limonu listemize eklemeden edemedik. Nane limon C vitamini açısından zengin bir karışım olmakla beraber, soğuk algınlığı, mide bulantısı, adet sancısı gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelir ve ateş düşürücü etkisi de mevcuttur. Bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan bu şifalı içeceği herkese tavsiye ediyoruz.
Yeşil Çay
Antioksidan madde açısından zengin bir bitki olan yeşil çay, sahip olduğu özellikleri ile uzun yıllardır bilimin araştırma konularından biri olmuştur. Kanseri önlemesi, hafızaya iyi gelmesi, metabolizmayı düzenlemesi ve cildi güzelleştirmesi gibi olumlu etkileriyle son dönemlerde sıklıkla tüketilen bitki çaylarından biri haline gelmiştir. Yeşil çayı, içerisinde bulunan kafein sayesinde gün boyunca zinde kalmak için de güvenle içebilirsiniz.
Kuşburnu
C vitamini deposu olan kuşburnu, yalnızca metabolizma için vazgeçilmez bir bitki değildir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı da vücudunuzu korur. İçerisinde bulunan meyve asitlerinin kabızlığa iyi gelmesi sebebiyle oldukça etkilidir. Ayrıca, solunum sistemi için çok faydalı olan ve astıma da iyi gelen kuşburnu, rahatlıkla tercih edeceğiniz bir bitki çayı olacaktır.
Zencefil
Zencefil, faydaları saymakla bitmeyecek derecede şifalı ve önemli bir bitkidir. Her derde deva zencefil, çay formunda tüketildiğinde soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanı sıra mide ağrıları için de bire birdir. Bunun yanında, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde de tercih edilebilir.
Baş ağrıları ve romatizmal hastalıkların tedavisi için de zencefilin ağrı kesici özelliğinden faydalanılır. Zencefili balla karıştırıp macun kıvamına getirerek tükettiğiniz takdirde, yine öksürük boğaz ağrısı ve balgam gibi şikayetlerin önüne geçebilirsiniz.
Hibisküs
Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız hibisküs, antioksidan madde ve C vitamini bakımından zengin olan bir bitkidir. Ayrıca anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleriyle soğuk algınlığı, grip ve ateş gibi rahatsızlıklara meydan okumak mümkündür. Hibisküs çayının sakinleştirici görevi gördüğü ve kasları gevşettiği de yine önemli bir bilgidir. Yatıştırıcı özelliği sayesinde hibisküs çayını stresli bir günün ardından keyifle içebilirsiniz.
Ekinezya
Ekinezya, listemizdeki diğer bitkiler kadar popüler olmasa da sizleri faydalarından ve tadının güzelliğinden mahrum bırakmak istemedik. Kışın sıklıkla karşılaşılan gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesine ek olarak hastalıklardan kaynaklanan ağrıları da hafifletmesiyle bilinir. Bu lezzetli çayı tariflerinize eklemeyi unutmayın.
Bitki çayları sahip oldukları tüm faydalara rağmen gün içerisinde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde olan anneler ya da kronik rahatsızlıkları olan hastalar, oluşabilecek komplikasyonlardan kaçınmak için tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Afiyet olsun!