Oldukça eski bir tedavi yöntemi olan fitoterapi, temel olarak bitkilerin kullanılması prensibine dayanır. Günümüzde ise modern tıp yöntemleri ile desteklenerek uygulanan fitoterapi yöntemleri oldukça gelişmiş bir hal almıştır. Peki fitoterapi tam olarak nedir, nasıl uygulanır?
Fitoterapi Nedir?
Fitoterapi, kelime kökeni olarak Antik Yunanca’daki fito (bitki) ve terapi (tedavi) sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Bitkiler ile yapılan tedavi anlamına gelen fitoterapi oldukça eski bir tarihe sahiptir. Hatta fitoterapinin insanlığın başından itibaren kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız.
Çin ve Yunan tıbbında önemli bir yere sahip olan bitkisel tedavi yöntemleri, Hipokrat ve İbn-i Sina gibi değerli kişilerin kitaplarında da yer almıştır. Öte yandan fitoterapi terimi ise ilk olarak 1913 yılında Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından kullanılmıştır.
Toplumda daha çok bilimsel kaynağı olmayan bir tedavi yöntemi olarak bilinen fitoterapi için aslında durum böyle değildir. Özellikle bilimsel gelişmelerin fitoterapiye sağladığı faydalar oldukça fazladır. Örneğin bir bitkinin toksik bir etkide olup olmayacağı bilimsel kanıtlar aracılığıyla kolaylıkla öğrenilebilir.
Fitoterapi, günümüzde daha çok modern tıp yöntemlerinin eksik kaldığı noktalarda tamamlayıcı bir yöntem olarak görev alır. Dolayısıyla fitoterapinin, tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kimya, biyoloji ve eczacılık gibi alanlardaki gelişmelerin fitoterapiye sağladığı katkılar göz ardı edilemez.
Fitoterapi Nasıl Uygulanır?
Fitoterapi yöntemleri bitkilerin tedavi amaçlı kullanımı ile ilgili olduğu için bitkisel bazlı ilaçların kişi tarafından kullanılmasına dayanır. Ayrıca, bu bitkisel ilaçlar tamamen doğal bileşenlerden oluşmalı ve tehlikeli kimyasal maddeler içermemelidir.
Diğer yandan fitoterapinin nasıl uygulanacağı ise hastanın durumu ve şikayetçi olduğu konu ile ilgilidir. Dolayısıyla fitoterapinin uygulanması için hastanın şikayetlerinin dikkate alınması gerekir. Böylece hastaya uygun fitoterapi yöntemi ile bir tedavi belirlenir.
Örneğin eğer hasta aşırı kilolu bir kişiyse ve kiloları için bir fitoterapi uygulamasında bulunuyorsa, ona göre bir bitkisel tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bu fitoterapi yöntemi genellikle iç müdahaleye dayalı bitkisel ilaçlara dayanır.
Ancak eğer hasta kendisinde olan bir cilt problemi nedeniyle fitoterapi uygulamasından yararlanmak isterse, hastaya uygun olacak tedavi daha çok dış müdahale şeklinde, kremler ile olacaktır.
Fitoterapi Ne Kadar Sürer?
Söz konusu fitoterapi tedavisi olunca ne kadar süreceği hakkında kesin bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Aslında tedavi süresini etkileyen en önemli etken hastanın durumu olacaktır.
Örneğin kronik hastalıkların tedavisi çok daha uzun bir sürede sonuç gösterirken mevsimsel geçişten kaynaklanan hafif rahatsızlıklar ise daha kısa sürede tedaviye cevap verebilir.
Arcadium AVM olarak bu yazımızda bitkisel bir tedavi yöntemi olan fitoterapi konusunu ele aldık. Umarız ki sizin için faydalı bir içerik olmuştur. Siz de alanında uzman kişiler tarafından bir fitoterapi uygulamasında bulunabilirsiniz. Bu sayede doğanın armağanı olan bitkilerden faydalanabilirsiniz.
Ayrıca, bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmeye Yardımcı Olacak Besinler adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.