Yapay Zeka Gerçekten De Dünyayı Ele Geçirebilir Mi?

Teknolojinin merkezde yer aldığı bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla teknolojiye paralel olarak her geçen gün farklı yeniliklerle ve geliştirmelerle karşılaşabilmek an meselesi. İnsan üretimi olan ve yaşamı her yönden...

13839

Teknolojinin merkezde yer aldığı bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla teknolojiye paralel olarak her geçen gün farklı yeniliklerle ve geliştirmelerle karşılaşabilmek an meselesi. İnsan üretimi olan ve yaşamı her yönden kolaylaştıran robotlar da bu yeniliklerden bir tanesi. Hayatın içerisine yerleşmiş olan yapay zekalar tamamen insanın üretmiş olduğu enerji ile çalışıyor. Makineleşme devrimiyle birlikte ön plana çıkan robotlar günbegün farklı yeniliklerle gelişmeye devam etmekte. Hal böyle olunca insanoğlunun aklına ilk olarak yapay zekanın dünyayı ele geçirebilme olasılığı var mı? sorusu geliyor.

ai

Yapay Zeka Dünyaya Nasıl Hükmedebilir ki?

Uzun bir tarihi geçmişten beri dünya üzerinde görülen robotların gelişimi şuan sessiz şekilde olsa da ilerlemelerini sürdürüyor. Fütüristik bir olaymış gibi algınlasa da pek çok bilim adamı yapay zekaların dünyaya hakim olabileceğini düşünmekte. Hatta robotların dünyayı işgal edebilecekleri ve insanlığı kendileri için bir köle olarak kullanabilecekleri de yapılan tahminler arasında. Ancak tabi ki de bu durumun bir dayanak noktası var.
Robotlar ilk çıktıkları zaman genellikle programlama mantığı ile hareket ederek çalışma gösteriyorlardı. Yani birtakım kodlar sayesinde tüm robotlara yapacakları işler ezberletilmeye çalışılıyordu. Yani kısacası yapay zeka o zamanlarda işlere komut verebilecek farklı kodlardan oluşuyordu. Ancak günümüzde durum tamamıyla değişti. Artık tüm robotlar veri analizi yöntemi sayesinde insanlar gibi öğrenme yeteneklerine sahip. Yani değişen yaşam koşullarına karşı artık programlanmış davranışlar sergilemiyorlar. Kendi varlıklarının farkında oldukları için öz farkındalık becerileri ön plana çıkıyor. Tabi bu durum hemen hükmedecekleri anlamına gelmez. Yapay zeka kavramı olan tekillik noktasına önümüzdeki 10 yıl içerisinde insan zekasına yakın gelişmelerle birlikte ulaşılabileceği tahmin ediliyor.
Robotların Ele Geçirmesi Tahmin Edilen Meslekler
Dünya üzerindeki hakimiyetin robotlara geçmesi durumunda hemen hemen her iş alanında yapay zekalar faaliyet gösterecek. İşte o mesleklerden birkaçı…

Gazeteciler

Yenilikçi çağda artık robotlar resim çizmeye, boya yapmaya ve şarkılar bestelemeye başladılar bile. Ayrıca pek çok üstün zeka oyunlarında insanları yenebileceklerini de göstermiş oldular. Üstelik en büyük ve ünlü basın ajansı Associated Press’in 2014 yılından bu yana yapay zekaları kullandığı düşünülürse gazeteci olmaları hiç de şaşılacak bir durum değil…

Taksi Şoförleri

Uluslararası şirketler şimdiden işe koyuldu. Şirketler grubu olan Uber, özel taksi araçlarını otonom araçlarla değiştirmeye çalışıyor. Ayrıca otonom kamyonlarla yük taşımacılığının yapılması da düşünülüyor. Hatta Singapur’da şimdiden çalışmalar ortaya konmuş durumda. Airbus ise bu çalışma mekanizmasını helikopter ve uçak pilotlarının yerine yapmak istiyor.

yapayzeka_04

İnşaat İşçileri

İlk zamanlar fabrikalarda sıklıkla rastlanılan robotlar artık inşaat sektöründe dikkati çekiyor. Örnek vermek gerekirse Technology Review ismiyle de anılan SAM isimli bir robot, bir günde toplam 1200 adet tuğlayı dizebilme kabiliyetine sahip. İnsan gücünde hesap edilirse bu rakam 300-500 arasına düşüyor. Ayrıca gelecek yıllarda buldozer ve vinç gibi operatör araçlarının yerine de yapay zekaların geçeceği söyleniyor.

Banka Temsilcileri

Robotların gücünü, finans sektöründe aslında ATM’lerin geldiği günden beri az çok biliyoruz. Ancak şimdi sıra veznede yer alan müşteri temsilcilerinde. Andy Mattes tarafından yapılan açıklamalara göre gelişmiş bir bilgisayar insan görevlilerinin yaptığı işleri kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Google-AI-Startups

Çiftçiler

Tarım alanında da robotların gücünü görebilmek mümkün. Quartz’ın raporuna göre robotlar, bir milyon çiftçinin yapabileceği işleri gerçekleştirebilecek.Tohumlama, sulama, inek sağma, toprak çapalama vb… Tarım teknolojilerinin devrim niteliğinde olan bu çalışmaları sayesinde artık çiftçilerin iş yükünün büyük bir kısmı da hafiflemiş olacak.

In this article