Fanusta Minik Botanik Dünya Oluşturuyoruz: Terrarium Yapımı??

Yaz mevsiminin en güzel yanı: Meyve dolu ağaçlar, yemyeşil parklar ve bahçeler. Daha önce böyle bir konuya balkon bahçeciliği yazımızda değinmiştik. Meraklısı için bırakalım: buraya tıklayarak o yazımızı...

25795

Yaz mevsiminin en güzel yanı: Meyve dolu ağaçlar, yemyeşil parklar ve bahçeler.

Daha önce böyle bir konuya balkon bahçeciliği yazımızda değinmiştik. Meraklısı için bırakalım: buraya tıklayarak o yazımızı da okuyabilirsiniz. Şimdi de yemyeşil ve güzel bitkilerle dolu minik bir atmosfer yaratacağız. Nasıl mı? Bir göz atalım. 🙂

Teraryum! Orijinal adıyla Terrarium. Aslında cam ve plastik maddelerden imal edilen ve içinde sürüngenler, böcekler, bazı bitki türleri için kara ortamının taklit edildiği akvaryum benzeri tanklara teraryum denir. Genelde hayvanat bahçelerinde ve dev akvaryumlarda teraryumlara sık rastlanır.

Son dönemlerde evlerimize giren teraryumların farkı ise sadece bitki yetiştirmek için olması. Teraryumu evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Teraryum için gerekli olan malzemeleri çok kolay temin edebilirsiniz. Hadi botanik bahçemizi oluşturmaya başlayalım. 🙂

Öncelikle teraryumun minik bitkilerini inceleyelim. Teraryumlarda bakılan bitkilere örnek olarak Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gösterilebilir.

shutterstock_583626994

Bunlar, sulak alanlarda yetişen ve ömrünün büyük bir bölümünü suyun dışında geçiren bitki türleridir. Devamlı suyun içinde kalırlarsa çürürler. Ondan  dolayı teraryumda yetişmeye elverişlidirler.

  Gerekli olan malzemeler

  • Cam bir kap, fanus, büyükçe bir ampul ya da ilginizi çeken herhangi bir cam fanus.
  • Çakıl taşı veya küçük taşlar
  • Aktif kömür
  •  Torf toprak
  •  Terraryum bitkileri
  • Minik aksesuarlar
  •  Bir kepçe, kaşık veya kürek
  •  Makas
  •  Eldiven

Adım 1

Kullanacağınız fanusta bitkilerin sağlığını etkileyebilecek, istenmeyen kalıntıların bulunmamasını sağlamak için fanusun hem içini hem dışını iyice yıkayın. Fanus hazır olduğunda altını çakıl taşlarıyla doldurun. Böylelikle bir alt tabaka oluşturacağız. Çakıl taşları, kabın maksimum yarısını kaplamalıdır. Altta olan taşlar kabın tabanında birikecek suları neme çevirme görevini üstlenir ve böylelikle bitkimizin köklerinin çürümesini engeller.

DIY-Terrariums-Bridgette-Meinhold-24-537x402

Adım 2

Taşların üstüne kömür ekleyin. Kömür, bakterileri, mantarları ve kokuları azaltmak da dahil olmak üzere tüm dış etkenlerden mini botanik dünyanızı korur ve yaşam süresini arttırır.

DIY-Terrariums-Bridgette-Meinhold-30-537x402

Adım 3

Kömürü ekledikten sonra teraryumunuza toprak ekleyin. Torf toprak, yüzde yüz organik olan bir toprak türüdür ve toprak düzenleyicidir. Teraryum için en ideal büyüme ortamı, torf toprak ile sağlanabilir. Toprağı ekledikten sonra bir araçla toprağı bastırın ve sıkıştırın.

DIY-Terrariums-Bridgette-Meinhold-36-537x402

Adım 4

Sıra bitkileri eklemeye geldi. Bitkinizi saksıdan çıkarın ve Bir kaşık kullanarak, ya da parmaklarınızı kullanarak nazikçe bitkiyi toprağa yerleştirin. Bitkiinin üst kısımda daha fazla toprak ekleyin ve toprakları bitki tabanının etrafına sıkıştırın. Küçük bitkilerinizi fanusun kenarlarından uzak tutmaya çalışın. Yapraklar büyüdükçe cama dokunabilir.

DIY-Terrariums-Bridgette-Meinhold-40-537x402

Adım 5

Dikim bittikten sonra isteğinize göre yosunu tüm fanusa bir örtü gibi serpiştirebilirsiniz. Teraryumunuza evinizdeki malzemelerle; eski oyuncaklar, figürler, cam boncuklar gibi küçük aksesuarlar ekleyebilirsiniz.

DIY-Terrariums-Bridgette-Meinhold-88-537x402

Adım 6

Son olarak Teraryuma biraz su verin. Evinizin çoğundaki bitkilerden farklı olarak, teraryum’un ıslanmasına gerek yoktur: İşleme su püskürtmekle başlayabilirsiniz. İşte teraryumunuz hazır!

İşte farklı bir teraryum örneği daha.

shutterstock_538665667

 

In this article