Geçtiğimiz günlerde Finlandiya kökenli telefon şirketi Nokia, dünya çapında efsaneleşmiş 3310 model telefonunu piyasaya yeni haliyle sürdü.
Yenilenme furyasına uyum sağlayamadığı gerekçesiyle, piyasadan yavaş yavaş çekilen şirket, neden böyle bir inovasyon hamlesi yaptı merak konusu. 3310 modelinin yenilenmeye ihtiyacı var mıydı; yoksa şirket popüler modeli ile dikkatleri üzerine çekmek mi istiyordu?
Şirket, yenilenen modeliyle dünya telefon devlerinin karşısında bir rakip de olamazdı. Ünlü teknoloji yazarlarına göre Şirket, müşterileriyle aralarındaki zedelenen bağı yenilemek, eskiye duyulan özlemi daha modern ama aynı kalıp bir model ile gidermek ve müşterileri tekrar zamanının rakipsiz markasına çekmek istiyordu. Nokia, çağa ayak uyduramamasının sonuçlarını, bir takım hamlelerle düzeltmek istiyordu. Marka, sonraki yıllarda da inovasyon hamlelerine yönelse de istediği başarıyı elde edemedi.
Şimdi Nokia’yı bir kenara bırakarak, teknoloji dünyasında yolculuğa çıkalım ve fotoğraflarla cep telefonlarının gelişim sürecini ele alalım.
1983: Motorola DynaTAC 8000X modelli telefonu piyasaya sürdü. Telefon analog bir yapıya sahipti.
1992: Nokia, 1011 model numaralı telefonu piyasaya sürdü. Bu ilk seri üretim cep telefonu oldu. 1994 yılına kadar üretimi devam etti.
1994: IBM şirketi dokunmatik ekrana sahip ilk telefonu üretti.
1996: Motorola StarTAC ile ilk kapaklı cep telefonu piyasaya sürülmüş oldu. Kapağı ekranı kapatacak şekilde tasarlanmıştı.
1996: Nokia, 8110 modeli ile kaydırılarak açılan kapağa sahip telefon yaptı. Şeklinden dolayı bu modele “muz telefon” diyenler oldu. Matrix filminde kullanıldı.
1996: Nokia, Nokia 9000 Communicator isimli ilk akıllı telefonu tanıttı. Bir laptopu andıran görüntüsü ve büyük bir Q klavyesi vardı. İçinde Intel 386 işlemcisi bulunuyordu.
1999: Nokia, 7110 modeli ile ilk defa telefona entegre bir WAP tarayıcı ile sunuldu ve bu telefonlara özel internet yayını başladı. Böylece cep telefonları ilk defa internetle tanışmış oldu.
1999: Nokia, 5210 modeli ile ilk su geçirmeyen telefonu tanıttı. Oldukça tartışma konusu olan bu telefonu kimse suya atıp test etmeye cüret edemedi bile.
1999: Samsung, SPH-M100 Uproar adında MP3 çalabilen bir cep telefonu üretti.
1999: Nokia 3210 gizli antene sahip olan T9 akıllı metin oluşturma aracına sahip o zamanların en stabil telefonuydu ve 160 milyonun üzerinde sattı. Ülkemizde de en çok satın alınan telefonlardan biri oldu.
2000: Bu yıla gelindiğinde sektöre giren firmalar artık gövde gösterisi yapıyorlardı. Bu dönemde telefonlara kamera özelliği eklendi. Sharp J-SH04 modeli ile cep telefonunda kamera dönemini açtı.
2000: Nokia 3310 dünyanın en popüler telefonlarından biri oldu ve 126 milyondan fazla sattı.
2003: BlackBerry Quark 6210 cep bilgisayarı/telefon entegrasyonunun ilkiydi.
2007: iPhone ismiyle çıkış yapan telefonlar, zamanla daha popüler hale geldi. Otomatik rotasyon sensörü, çoklu dokunma sensörü, dokunma hassasiyet sensörü, dokunmatik QWERTY klaye gibi oldukça popülerleşecek olan birçok yeniliği tek seferde getirdi.
Apple, dünya mobil telefon pazarına “inovasyon” kavramını getiren ilk cihazları tasarladı. Dünya cep telefonu piyasasını belirleyen iPhone, zamanla kendisine birçok rakip edindi. İOS işletim sistemine sahip telefonların karşısında, Android işletim sistemi telefonların en güçlüsü, “Samsung” duracaktı. Bu rekabet ortamında Windows işletim sistemini kullanan Nokia, gerekli inovasyonu sağlayamadı ve popülerliğini kaybetti. Mobil telefon piyasasında çok güçlü markalar olsa da Samsung ve iPhone arasında çıkan anlaşmazlıklar iki şirketin de ününe ün kattı.
2007-2015: iPhone evrimi
iPhone 5S parmak izi okuyucusuna sahip ilk telefon oldu.
2010-2016 : iPhone telefonların ilk rakibi Samsung S Serisi2017: Yıllar geçtikçe donanım özelliklerinin yanında değişen bir özellik daha vardı. Dünya devi iki markanın telefonlarına baktığımızda dikkat çeken ilk özellik, cep telefonlarının boyutlarıydı.
İki markanın son çıkan modellerine baktığımızda, boyutlarının ve renk skalalarının aynı olduğunu görüyoruz. 1983 yılında başlayan mobil telefonu teknolojisi, yıllar geçtikçe devamlı olarak boyutlarda küçülme eğilimine girse de 2017 yılına geldiğimizde bu akımın geçerliliğini yitirdiğini söyleyebiliriz.
Merak edenler için yazının başında bahsettiğimiz 3310 telefonun yeni halini de koyalım ve yazımızı sonlandıralım.
Bloğumuzun diğer teknoloji yazılarına, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hoşçakalın. ?